Akut tandvård

Vid plötslig tandvärk kan man behöva en tandläkare akut, i synnerhet om smärtan inte går över. Vårt mål är att hjälpa alla som har akuta problem med tänderna. Har du drabbats av svår tandvärk, slagit ut en tand eller råkat bita sönder en lagning eller krona är du välkommen att kontakta oss för att få hjälp med dina besvär.

När kan man behöva söka akuttandvård?

När olyckan är framme gäller det att handla snabbt. Frakturer och infektioner kan förvärras på kort tid om man inte söker hjälp i tid. De vanligaste tillfällena då man kan behöva komma in akut till tandläkaren är i följande situationer:

  • Värk i en tand eller i munnen och käkarna
  • Fraktur av lagningar och tänder
  • Kronor och broar som är lösa eller har lossnat

Orsaker till akut tandvärk

Har du haft en molande tandvärk under en längre tid är det inte ovanligt att smärtan plötsligt intensifieras och/eller sprids till andra delar av munnen. Tandvärk kan uppstå närsomhelst och graden av smärta varierar beroende på vad som gett upphov till problemet.

Den vanligaste orsaken till att man får tandvärk är inflammation i tandpulpan, som även kallas för tandnerv eller pulpit. Tanden känns väldigt öm och du känner en strålande smärta (ilningar eller isningar) när du dricker eller äter något kallt/varmt. Förmodligen har bakterier trängt ner i tandpulpan genom sprickor eller hål som orsakats av karies.

Det är inte helt lätt att upptäcka ett kariesangrepp förrän det börjar göra ont, något som tyder på att hålet nått hela vägen in i tandnerven.

Viktigt att få hjälp snabbt

Akut tandvärk behöver inte vara allvarligt men är oftast ett symptom på att något inte står rätt till i munnen. En inflammerad tandpulpa kan leda till tanddöd och sprida inflammationen till granntänder och tandkött. Även om det är högst ovanligt så kan en obehandlad infektion i värsta fall bli livshotande.

Har du drabbats av akut tandvärk är det viktigt att kontakta kliniken så snabbt som möjligt. Vi erbjuder generösa öppettider och har tandläkare på plats som hjälper dig med smärtlindring och behandling. Hos oss får du ett lugnt och personligt bemötande i en trygg miljö med kompetent personal som har många års erfarenhet av akuttandvård. Vi tar emot barn, vuxna och äldre till vår klinik i centrala Malmö.

Akuttandvård med patienten i fokus

Varje patient har unika behov och förutsättningar. Därför strävar vi efter att anpassa våra tjänster för att kunna erbjuda en kvalitativ service utefter din specifika situation. När det kommer till akuttandvård kan vi erbjuda hög kompetens, modern utrustning och rättvisa priser.

Känner du dig orolig inför besöket? Att känna ångest inför ett tandläkarbesök är inte ovanligt och behöver man hjälp akut kan det kännas ännu mer obehagligt. Berätta för oss om du lider av tandvårdsrädsla i samband med att du bokar en akuttid. Det ger oss tid att anpassa besöket efter din specifika situation. På Tandlaget arbetar tandläkare med mångårig erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck.

Behöver du en akuttid? Kontakta oss direkt

Tandlaget erbjuder akuttandvård i centrala Malmö. Vårt tandläkarteam strävar alltid efter att erbjuda en trygg och säker tandvård. Vi upprätthåller en hög standard på alla våra undersökningar, ingrepp och behandlingar – alltid till ett rättvist och korrekt pris.

Behöver du boka en akuttid går det bra att ringa oss direkt på telefon 040 23 76 44, måndag – fredag, 07:30 – 18:00.

Välkommen till hela familjens tandvårdsklinik!