Tandlossning Malmö

På vår klinik i Malmö kan du som har problem med tandlossning få hjälp med behandling och smärtlindring. Märker du att tänderna blivit lösa eller ofta blöder från tandköttet är det viktigt att få vård innan inflammationen börjar sprida sig. I värsta fall kan tanden lossna helt från sitt fäste.

På Tandlaget arbetar erfarna tandläkare som alltid ser till dina unika behov, såväl akuta som mindre akuta.

Orsaker till tandlossning

Tandlossning uppkommer av att bakterier ger en inflammation i tandköttet. Inflammationenen kan leda till fickor som till slut kan göra att fästet till tanden släpper och en tandlossning har uppkommit.

Tandlossning, eller parodontit, är i grund och botten en infektionssjukdom som hör samman med tandköttsinflammation. Ett blödande eller inflammerat tandkött kan pågå i flera år innan tänderna faktiskt börjar lossna. Tandköttsinflammation orsakas av bakteriebeläggningar mellan tänderna och längs tandköttet. Själva inflammationen är kroppens sätt att motarbeta bakterieangreppet. Problemet uppstår då stödvävnaden som håller tanden på sin plats bryts ned till följd av inflammationen.

Tandköttsinflammation och efterföljande tandlossning går att förebygga med en god munhygien och regelbundna tandläkarbesök. Har det gått så långt att tänderna börjat förlora sitt fäste är det viktigt att få hjälp så snabbt som möjligt.

En god munhygien skyddar mot tandlossning

Det går att förebygga och i vissa fall bromsa tandlossning genom att ändra på dina tandborstningsrutiner. Kontenuerlig tandstensborttagning och avlägsande av beläggning på tänderna hjälper dig också att förebygga att inflammation och ev tandlossning ska uppkomma.

Tandborstning och tandtråd (eller motsvarande hjälpmedel) är a och o för att hålla tänder och tandkött rena från bakterier. Däremot så går det inte att borsta bort bakterier som trängt ner i tandköttet och orsakat parodontit. För att få bort dessa använder tandläkaren ett speciellt instrument som rengör tandköttsfickorna på djupet.

Boka tid för en konsultation på kliniken

En tandköttsinflammation som förblir obehandlad kommer förr eller senare att leda till tandlossning. Har du drabbats av inflammation eller haft ett blödande tandkött under en längre period bör du uppsöka tandläkare.

Hos oss är du varmt välkommen att boka tid för en undersökning, oavsett om du är patient hos oss eller inte. Vi kontrollerar så att dina tänder är friska och tar fram en lösning utifrån din specifika hälsosituation.

Boka tid via vårt webbformulär, eller ring direkt till kliniken på telefonnummer 040 23 76 44, måndag till fredag, 07:30 – 18:00. Vi finns på Kalendegatan 20, i hjärtat av Malmö. Välkommen in!