Rotfyllning

Du som är i behov av rotfyllning är varmt välkommen att höra av dig till oss på Tandlaget.

Vad är en rotfyllning?

Vid en rotfyllning (även kallat endodonti) friläggs tanden först så att vare sig bakterier eller saliv ska kunna ta sig ner i rotkanalen.

Under själva ingreppet avlägsnas tandnerven, rotkanalen rensas och spolas med bakteriedödande medel. Rotkanalen försluts därefter. Den del av tandens krona som tagits bort återskapas med komposit eller en krona.

När kan en rotfyllning behövas?

Rotfyllning är en effektiv behandlingsmetod vid infektion i tänder som orsakats av karies. När bakterier lyckas tränga ner i tandpulpan uppstår en inflammation och ibland infektion.

​I vissa fall kan det krävas att behandlingen delas upp på flera gånger för att säkerställa att bakterierna är helt borta.

Få professionell hjälp

Rotfyllning hos oss i Malmö kan utföras utan bekymmer direkt på vår klinik av erfarna tandläkare som hjälper dig på ett sunt och professionellt sätt. Kirurgiska ingrepp sker alltid i samverkan med dig som patient, då vi är måna om att våra patienter känner sig trygga och i goda händer.

​I vissa fall kan det krävas att behandlingen delas upp på flera gånger för att säkerställa att bakterierna är helt borta. Detta är något våra tandläkare i Malmö har lång erfarenhet av. Vi kan snabbt se vilket behov som finns för att dina tänder ska bli fullt friska. Vanligtvis brukar det gå några veckor mellan behandlingarna. Hos oss på Tandlaget i Malmö är du varmt välkommen att göra din rotfyllning.

Efter operationen

Det är fullt normalt att man känner sig öm i en tand som blivit rotfylld. Efter någon vecka går smärtan över men känsliga personer kan behöva ta smärtstillande tabletter under läkningsperioden. Efter en rotfyllning är det viktigt att tugga försiktigt och undvika mat som innebär ett starkt tuggtryck på dina tänder, som t.ex. nötter, godis och karameller.

Ca 6 månader efter din rotkanalbehandling blir du kallad till en undersökning på kliniken. Vi kontrollerar så att rotfyllningen håller tätt och sitter som den ska. Ett viktigt sätt att undvika framtida komplikationer med dina tänder och rotfyllningar är att sköta munhygienen på rätt sätt. Vi samtalar gärna med dig kring hälsosamma tandborstningsrutiner och ger tips och råd kring hur du bäst använder din vanliga tandborste i kombination med tandtråd, mellanrumsborste och munskölj.

Behöver du rotfylla en tand?

Har du skadat en tand eller känner smärta i en eller flera tänder är du varmt välkommen att boka tid på kliniken. Vi utför en grundlig undersökning av din munhåla och går igenom olika behandlingsalternativ. En rotfyllning är ett tryggt och skonsamt sätt att laga kariesdrabbade tänder. Ju snabbare du får hjälp med dina besvär desto mindre är risken att bakterierna vandrar vidare till andra områden i munnen.

Boka tid för en undersökning via vårt webbformulär, eller ring direkt till kliniken på telefonnummer 040 23 76 44, måndag till fredag, 07:30 – 18:00. Vi finns på Kalendegatan 20, i hjärtat av Malmö. Välkommen in!